Comunicació de Parella   (Teràpia de parella)

Discuteixes molt amb la teva parella? Us resulta difícil arribar a acords, pactes o solucions als vostres problemes? A vegades penses que no t’entén o que no t’escolta? Creus que la vostra relació cada vegada és més monòtona? Alguna vegada us heu plantejat fer teràpia de parella?

Si t’identifiques amb alguna d’aquestes preguntes és possible que tinguis problemes de comunicació amb la teva parella.

Per que els problemes de comunicació amb la parella son tan perillosos per a la relació?
Els problemes de comunicació en la parella poden portar conseqüències greus a la relació ja que porten a malentesos o a la sensació de no ser entès / esa. Pensem que una bona comunicació és la base del benestar de la parella ja que és el que permetrà connectar amb l’altre, expressar el que vull i necessito i les expectatives que tinc vers la relació amorosa.
S’ha de treballar l’habilitat de dir a l’altre persona els nostres sentiments, desitjos i allò que no ens agrada, d’aquesta manera farem que la parella creixi de manera saludable ja que els somnis i els problemes han de ser compartits i entesos per l’altre part.

Quins son els errors de comunicació més freqüents en les relacions de parella?
– Expressar els defectes i queixes constantment, a vegades dient de manera molt sovint allò que no ens agrada i per una part està bé ja que es positiu expressar com ens sentim, però si ens oblidem del llenguatge positiu l’altre pot pensar que només ens fixem ens els aspectes negatius i que no ens fixem en tot el que fa per nosaltres i les seves qualitats.
– Voler que l’altre persona sigui com nosaltres volem: aquest es un gran error, em d’estimar a la persona tal i com és, òbviament s’ha de pactar i arribar a acords en alguns aspectes, però l’essència de la persona no la podem canviar a no ser que l’altre vulgui canviar.
– Imposar el nostre criteri i/o no deixar que la parella s’expresi: a vegades pensem que el nostre punt de vista és millor que el de la nostra parella, i això pot donar a l’altre la sensació de no sentir-se escoltat o comprès.
– Donar per fet el que ens dirà i interrompre. Això pot donar peu a molta frustració i fer que la comunicació de parella no sigui fluida.
– Manipular per aconseguir el que volem: com tenim una meta al cap busquem la manera de que es compleixi, però sense pactar-ho i escoltar el punt de vista de l’altre això pot donar a que la parella acabi accedint a coses amb les que no està d’acord.
– Donar la raó encara que no estem d’acord, o evitar parlar d’un tema per por al conflicte. A vegades per por a discutir no parlem amb tranquil·litat d’allò que ens preocupa o ens costa donar la nostra opinió.

Quines son les conseqüències dels problemes de comunicació en la parella?
-Faltes de respecte: no cuidar el llenguatge que fem servir pot generar faltes de respecte constants i crits.
-No sentir-se escoltat/da i entès/a: sensació de que no importes a l’altre lo suficient o que no te interès per les coses que et passen.
-Entrar en un patró de comunicació d’atac i defensa: amb la sensació de que l’altre persona sempre et parla malament el que farem serà posar-nos a la defensiva, es possible que a l’altre li estigui passant el mateix que a nosaltres i amb això entrem en un cercle viciós.
-Problemes de relacions sexuals o falta de desig sexual, si no es te una bona comunicació amb la parella acabarà afectant al benestar general, i concretament a la sexualitat.
-Ruptura de la parella: si no es solucionen els problemes de comunicació, aniran en creixement i cada vegada hi haurà més conseqüències negatives amb el que moltes parelles acaben separant-se.

Algunes pautes per millorar la comunicació de parella
La millor solució es reballar la comunicació per aconseguir que sigui el mes assertiva possible. L’assertivitat es un patró de comunicació en el que s’expressa els pensaments, emocions i allò que volem de manera respectuosa cap a un/a mateix/a i cap a l’altre, de manera tranquil·la i apropiada a la vegada que es vol saber el criteri de l’altre persona amb la idea de entendre’ns i arribar a acords si cal.

Algunes de les pautes de comunicació per millorar la relació de parella serien:
– Expressar amor i les seves qualitats positives. És important per fer sentir a l’altre bé dins de la relació, sentir-se estimat/da i valorat/a es valuós. I a la vegada acceptar les mostres d’afecte i les alabances.
– Dir que no. Estàs en el teu dret de poder refutar peticions sense sentir-te egoista o culpable.
– Demanar el que necessites o vols, els altres no tenen perquè endevinar-ho, es important dir-ho clarament perquè no hagi confusions.
– Explicar el que penses i com et sents, si vols que la teva parella t’entengio aquesta es la millor manera, expressar-te lliurement. Es important fer-ho amb continuïtat, perquè així evitarem acumular ressentiments i explotar més endavant d’una manera poc controlada.
– Fer preguntes en comptes d’acusacions
– Evitar generalitzacions del tipus “sempre” “mai”, es millor que el nostre llenguatge sigui el més directe possible.

Com et pot ajudar la teràpia de parella?
A vegades es recomanable poder parlar obertament dels diferents temes que ens preocupen dintre de la relació i tenir a un professional neutre al davant ens pot ajudar per trobar un punt en comú, arribar a acords i buscar solucions per al nostres problemes.
En temes de comunicació la teràpia pot ajudar a dotar de les habilitats necessàries per tenir una comunicació adequada amb la que tornar a connectar amb la parella.
Pot ajudar a entendre d’on venen les dificultats, quines son les causes del que està passant i ajudar-nos a reconduir-ho.

Com et puc ajudar jo en la teràpia de parella que faig?
La teràpia de parella que faig es totalment personalitzada. La teràpia la divideixo en tres parts, a la primera part, vull conèixer la relació de parella i la versió de cadascú de vosaltres respecte al motiu de consulta de la teràpia. A partir d’aquesta informació, faig un esquema on relaciono els dos punts de vista per entendre com es desenvolupa la situació que es vol treballar, això ho faig perquè ajuda a entendre el posicionament de cadascú (i de l’altre) i a més, veure la situació de manera visual ajuda a marcar els objectius de la teràpia, és a dir, marcar conjuntament allò que es vol assolir durant el procés terapèutic. A partir d’aquí, es comença a treballar de manera activa, fent canvis, donant pautes i arribant a acords i consensos amb diferents tècniques i recursos psicològics.

Jo puc ajudar-vos a millorar la vostra relació de parella. Contacta amb mi sense cap compromís.